Fogínykezelés

Fogínygyulladás, paradontózis, paradontitis, mindegy hogy nevezzük, a lényeg a következő: a fog gyökerét az őt körülvevő állkapocscsonthoz elasztikus szálacskák kötik, a csontot foghús fedi, mely a fogak nyakánál egy 2 mm-es tasakot képez. 

Külső (kor, dohányzás, stressz, különböző gyógyszerek, rossz szájhigiénia) és belső (genetikai) faktorok hatására ez a tasak kitágul, helyet kínálva a szájüregben természetes módon is jelenlevő több mint 300 különböző baktériumnak. Az ideális körülmények (meleg, sötét, nedves, elegendő táplálék) hatására a baktériumok elszaporodnak, végtermékükkel tasakgyulladást okozva. A paciensnek idoszakosan kiújuló duzzadt, vérző fogínye lesz. A következoőfázis a csontleépülés, mely fogmobilitást eredményez. Az utolsó fázis a fogak csoportos elvesztése. 

Paradontitisze a lakosság 98%- ának van, sajnos nem kezelhető, de lassítható vagy jó esetben (ha a paciens maximálisan kooperál) megállítható.

Az elálló tömés, koronaszélek és a fogko eltávolításával lehetőséget nyújtunk a pacienseknek egy optimális szájhigiénia elérésére, melyhez segédeszközöket ajánlunk, sőt együtt gyakoroljuk be azok használatát. Ezután következik a tasak biomechanikus tisztítása, más néven kürettálás, melynek keretén belül eltávolítjuk a tasakban megtelepedett baktériumkolóniát. Egy másik hatása is van ennek a kürettálásnak, mégpedig az, hogy a tasak belso hámrétegét is eltávolítjuk, ami hegesedéshez és ezáltal jobb fognyaktapadáshoz vezet.

Homeopátiás szerekkel támogatjuk a gyógyulást.