Profilaxia – prevenţia

Controlul stomatologic profilactic este recomandat de la vârsta de 3-4 ani.

Pentru copii: de 4 ori pe an 
Pentru adulţi: de 2 ori pe an.

Profilaxia are patru componente; efectul scontat poate fi obţinut numai dacă se aplică toate acestea.

  1. Curăţarea corectă a dinţilor: medicul stomatolog colorează placul dentar cu tabletă colorantă ("bomboană colorantă"), prezintă pacientului, apoi îi curăţă dantura prin periaj profesional. Aici se adaugă şi explicaţia informativă: cu ce, când, cum, de ce să se spele pacientul pe dinţi.
  2. Alimentaţie corectă: excluderea completă a lichidelor dulci din alimentaţie (sucuri de fructe, ceaiuri cu zahăr sau miere, răcoritoare dulci etc.). Este important şi aportul corespunzător de lichide: la adulţi, 2 litri pe zi (apă, lapte, produse de lapte, supă, lichide neîndulcite). 
  3. Control stomatologic sistematic.
  4. Administrarea sistematică de Zymafluor, până la vârsta de 18 ani.

Fluorizi

Doar puţine alimente (de ex. peştele marin) conţin fluorizi. Administraţi la intervale regulate, fluorizii înlocuiesc ionii de calciu din smalţ. Fluorizii sunt mai rezistenţi la acţiunea acizilor, astfel scad probabilitatea apariţiei cariilor. În farmacii se găsesc sub denumirea Zymafluor.

Mod de administrare:

  • între vârsta de 5 zile şi 5 ani: 0,25 mg pe zi
  • între vârsta de 5 ani şi 10 ani: 0,50 mg pe zi 
  • între vârsta de 10 ani şi 18 ani: 0,75 mg pe zi.

Suzetă, tetină

E bine să se dea sugarilor, copiilor mici până la vârsta de 3 ani suzetă, şi anume suzetă a cărei formă asigură spaţiu suficient pentru limba copilului (NUK). Trebuie ţinut cont de mărimile diferite în funcţie de vârstă, deoarece astfel suzeta potrivită lărgeşte palatul în mod corespunzător. Acelaşi lucru este valabil şi pentru tetină.

Familiarizarea cu spălatul pe dinţi şi cu periuţa

Dacă vrem să nu se opună spălatului pe dinţi, să nu se teme de stomatolog, copilul mic trebuie să fie obişnuit din timp. De la vârsta de jumătate de an, sistematic, zilnic i se poate şterge uşurel gingia, apoi dinţii care erup cu beţişoare pentru ştergerea urechilor, de fiecare dată beţişor nou, curat: să se familiarizeze cu gândul că "i se umblă în gură". De la 2-3 ani să încerce periuţa de dinţi, cu ajutorul părintelui, la început fără pastă de dinţi; să poată vedea cum fac "cei mari" şi să facă şi el, până la urmă, treptat va însuşi spălatul corect pe dinţi. Bineînţeles, este necesar şi exemplul bun din partea tuturor membrilor familiei: să se spele pe dinţi întotdeauna după ce au mâncat. Dacă îngrijirea dinţilor este corectă, alimentaţia potrivită, atunci copilului nu îi va fi o problemă să meargă la controale la un stomatolog prietenos.