Protejarea danturii la mămici

Cu 6 luni înainte de o sarcină programată este recomandată vizitarea medicului stomatolog, pentru ca lucrările necesare să se poate efectua din timp şi în mod programat. (De ex. obturări, lucrări la măselele de minte, granuloame, lucrări protetice.)

În timpul sarcinii, munca medicului stomatolog este îngreunată de limitarea examinărilor radiologice şi limitarea utilizării anestezicelor.

În timpul sarcinii se recomandă controale stomatologice tot la 3 luni, pentru prevenirea problemelor mai mari.

În timpul sarcinii, sângerarea şi tumefierea gingiilor este un fenomen des întâlnit, chiar şi în condiţii de igienă orală optimă; după naştere se vindecă de la sine.

Se merită să se pună la punct şi dantura tăticului şi viitorilor bunici, ca bebeluşul să sosească şi apoi să crească mare într-un mediu sănătos: dantura sănătoasă, îngrijită nu adăposteşte bacterii (ar fi sursă de infecţii), în plus, are şi valoare estetică, efect psihic pozitiv.

Dezvoltarea dinţilor începe deja în viaţa intrauterină. La naştere toţi dinţii de lapte şi chiar primii molari de dentiţie permanentă sunt prezenţi sub formă de muguri dentari în maxilarul copilului. Tocmai de aceea este importantă administrarea de Zymafluor din ziua a 5-a de viaţă, ca pe când dinţii vor creşte, să fie deja rezistenţi la carii.

Tratamentul mamei este posibil şi în perioada alăptării: trebuie să mulgă şi să păstreze în frigider lapte de mamă suficient pentru două mese, ca după anestezia eventual necesară, când trebuie să arunce o cantitate ca de 2 porţii de lapte, să aibă ce să-i dea bebeluşului.